Piknik w Pieńczykowie zwieńczył projekt promujący kulinarne tradycje

Koło Gospodyń Wiejskich w Pieńczykowie zakończyło realizację projektu „Naturalnie i lokalnie – domowe wędliny i smakołyki”, którego celem była promocja dziedzictwa kulinarnego oraz integracja społeczności lokalnej. Działanie zostało sfinansowane ze środków budżetu Województwa Podlaskiego, a wartość dofinansowania wyniosła 9 500 zł.

W ramach projektu KGW zostało wyposażone w nowoczesny sprzęt do przygotowywania tradycyjnych wyrobów mięsnych, m.in. ladę chłodniczą, nabijarkę do kiełbas i mieszarkę do farszu. Sprzęt ten został wykorzystany podczas warsztatów, w których udział wzięli mieszkańcy wsi.

26 lipca 2025 r. odbył się rodzinny piknik podsumowujący projekt. Wydarzenie zgromadziło dzieci, młodzież oraz dorosłych mieszkańców okolicznych miejscowości. Dla najmłodszych przygotowano gry, konkursy i seans filmowy, a wieczorem zaprezentowano efekty projektu – domowe wędliny i wypieki. Spotkanie zakończyło się integracją przy wspólnym stole.

W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele władz samorządu wojewódzkiego, powiatowego i gminnego, w tym m.in. Jacek Piorunek, Wanda Mieczkowska, starosta Waldemar Remfeld oraz przewodniczący Rady Miejskiej w Rajgrodzie – Jarosław Matysiewicz. Projekt zrealizowano w ramach działań wspierających rozwój wspólnot lokalnych.

Menu dostępności:

Kontrast

Zwiększ rozmiar tekstu

Zwiększ odstęp liter

Używaj czcionek przyjaznych dla dyslektyków

Powiększ kursor

Podświetlanie linków

Zatrzymywanie animacji

Resetuj ustawienia

Menu dostępności:
Kontrast
Zwiększ rozmiar tekstu
Zwiększ odstęp liter
Używaj czcionek przyjaznych dla dyslektyków
Powiększ kursor
Podświetlanie linków
Zatrzymywanie animacji
Resetuj ustawienia
Scroll to Top